17 апреля 2018

ТУАЛЕТ У БУДИНКУ ЗА МІСТОМ

ТУАЛЕТ У БУДИНКУ ЗА МІСТОМ

На перший погляд облаштування туалету в приватному будинку є нескладним завданням: будова герметичного вигрібу, септика або біологічної системи очистки стоків є відомими технічними рішеннями. Здається, що потрібно лише вірно вибрати технологію поводження з туалетними відходами та придбати відповідну техніку.

Проте чи зважає потенційний мешканець сучасного будинку за містом на недоліки цих «традиційних» способів знешкодження фекальних стоків? Яким чином їм запобігти?

Якщо помешкання за містом використовують тимчасово, в теплу пору року, як дачу, елінг, баню, то, ймовірно, найкращим варіантом буде дворова вбиральня. Як її вірно збудувати, що робити з відходами – тема окремої розмови.

Інша справа, якщо в будинку люди проживають постійно. Очевидно, що вони бажають мати «міські» зручності. Основною перевагою таких зручностей люди вважають відсутність запаху та контакту з фекаліями. Однак за такі переваги доводиться йти на певні жертви.

На ділянці необхідно мати місце для вигрібу, септиків, або станції локальної очистки стоків. До таких споруд потрібно забезпечити проїзд асенізаційного автомобіля. Крім того, процедура асенізації є доволі неприємною – запах відчуваєте не лише ви, а й сусіди.

Якщо каналізація збудована невірно, то може виникати зворотній потік повітря – з ємності для фекалій в туалетну кімнату. З’явиться неприємний запах. Відразливе пахтіння може бути й наслідком певних погодних умов, коли тиск повітря назовні перевищує тиск у приміщенні.

Септик та біологічна станція не здатні забезпечити ступінь очистки фекальних стоків, за якого таку забруднену воду можна зливати на рель’єф. Знадобиться поле фільтрації чи фільтраційний колодязь. Термін роботи між обслуговуванням таких споруд залежить від типу грунту: на піску 5-10 років, на суглинках – 2-5 років. Після цього їх необхідно очищувати. Збудувати їх можна за умов, якщо рівень грунтових вод є низьким. Порушення цього простого правила призведе до забруднення водоносних шарів. 

На один змив з унітазу знадобиться мінімум 6 літрів води. Родина з 4 осіб для транспортування фекалій використовує близько 4 тонн води на місяць! Якщо ця вода поступає зі свердловини, ви не лише забруднюєте воду, яку очистила природа, а й платите за роботу насосного обладання.

Найоптимістичніші розрахунки показують, що родина з 4 осіб при облаштуванні туалету з герметичним вигрібом об’ємом 3 м3, має заплатити за одне користування туалетом близько 10-15 грн!  Розрахунковий термін складає 5 років. Якщо використовують септик або станцію біологічної очистки, питома вартість користування буде більшою!

Зробимо проміжні висновоки. Туалет з водним змивом у приватному будинку потребує значних витрат. Недоліки функціонування систем очистки фекальних стоків не можуть бути усунені домовласником без сторонньої допомоги: є потреба в періодичній асенізації, промивках, заміні фільтруючих мас тощо.

Натомість існують альтернативні туалетні системи, якими користуються мешканці приватних осель у цивілізованих країнах. На жаль, в Україні знання населення про такі нові можливості знаходяться в зародковому стані.

Світовим лідером у виробництві таких туалетів є фірма Separett зі Швеції, в Україні їх виробляє компанія Ecotoilet.

Спробуємо розказати, як облаштувати зручний у користуванні, сучасний на вигляд, нешкідливий для довкілля та без жодного запаху туалет в будинку за містом.

Якщо кал та урина людини не змішуються, знайомий усім неприємний туалетний запах не виникає. На принципі розділення цих відходів життєдіяльності людини працює UDD-туалет (urine diversity dry – сухий туалет з відведенням урини). Тверда фракція накопичується у внутрішньому контейнері туалету, а рідка може поступати в «сіру» каналізацію, дренаж, або збиратись у ємність задля використання як добриво.

Такі туалети потребують постійної вентиляції. Через невелику потужність вентиляторів споживання електричної енергії є мізерним – 3-5 Вт на годину, а за місяць – 2-4 кВт!

Сучасні технічні принципи, які закладено в конструкцію UDD-туалетів забезпечують повну відсутність неприємних запахів. Обслуговувати такий туалет нескладно. Цей процес не викликає відрази. Періодичність обслуговування 2-3 місяці, якщо туалетом користується родина з чотирьох осіб. Вартість одного користування – 0,7 грн (у 20 разів менше, ніж туалетом зі змивом водою!).

Дізнатися більше про UDD-туалети, подивитись відео-ролики можна на сайті http://www.ecotoilet.com.ua.

Источник: Ecotoilet Ukraine
Пожаловаться модератору